Onderwerp van gesprek

De workshop “Onderwerp van gesprek” helpt met de vragen: Wat mag je eigenlijk nog zeggen tegen elkaar? Moet je met iedereen rekening houden? Hoe maken we lastige onderwerpen bespreekbaar? Waar kunnen we nog om lachen? Waar mogen we nog om lachen?

Van discussie naar dialoog

We besteden aandacht aan het begrip veiligheid. Wat is inclusie? En over wie gaat het eigenlijk? Over mijzelf, over de ander, of over ONS?

Wat kun je verwachten?

  1. Wat mag je nog zeggen?
    • We beginnen met een verkenning van de huidige “communicatie-etiquette”. Wat zijn de (ongeschreven) regels over wat wel en niet gezegd mag worden? Hoe kunnen we deze regels respecteren zonder onze eigen identiteit te verliezen?
  2. Lastige onderwerpen bespreekbaar maken
    • We kijken naar mogelijkheden om gevoelige en moeilijke onderwerpen op een constructieve manier aan te pakken. We ervaren wat veiligheid is voor jou en voor de ander. Zijn we ons daar wel bewust van? Wie bepaalt of iets veilig is?
  3. Humor in Communicatie
    • Waar kunnen we nog om lachen? Humor kan een krachtig hulpmiddel zijn in communicatie, mits goed gebruikt. We onderzoeken wat gepaste humor is en hoe het kan helpen om spanning te verminderen en verbinding te creëren.
  4. Van discussie naar dialoog
    • Het belangrijkste deel van de workshop richt zich op het aangaan van de dialoog in plaats van een discussie. We ervaren het verschil tussen een discussie en een dialoog. Hoe kunnen we luisteren met de intentie om eerst te begrijpen en daarna begrepen te worden?

Waarom deelnemen?

In de huidige tijd wordt het in teams steeds lastiger om elkaar “te vinden”. Maar is dit wel zo? Kunnen en willen we alles nog wel bespreekbaar maken? Want soms is het geduld gewoon op. Mag dat? Ontdek als team en met je team wat er vooral wel mag zijn. Benoem het en bespreek het in deze workshop.