Kleur bekennen met DISC

Wat voor kleur ben jij eigenlijk? Al een testje gemaakt? Ik werk met DISC. Dit doen we één dagdeel, dan gaan we kijken wat de kleuren betekenen en wat het verschil is tussen assessments. Maar vooral: wat doe je nu met jouw communicatie als je dit allemaal weet? Je bent meer dan een kleur; je bent het gedrag dat je aan een ander laat zien! En je ontvangt je eigen rapport.

Voor teams kan er een extra dagdeel aan worden toegevoegd en plaatsen we de DISC-profielen in een teamwiel. Laten we vooral even kijken waar we op elkaar lijken en waar de verschillen zitten. Hoe acteert dit team eigenlijk als er stress bij komt kijken? En natuurlijk een paar oefeningen om te kijken of we het snappen…

Wat is DISC?

DISC is een persoonlijkheidsmodel dat mensen in vier hoofdkleuren categoriseert: Dominant (rood), Invloedrijk (geel), Stabiel (groen) en Consciëntieus (blauw). Elke kleur vertegenwoordigt een bepaald gedragspatroon en communicatievoorkeur.

Oh ja, het is niet wetenschappelijk. Veel mensen vinden daar wat van. Zie het maar gewoon als één van de vele hulpmiddelen om voorkeursgedrag in beeld te brengen.

Wat kun je verwachten?

Dagdeel 1: Kleur bekennen

  1. Inleiding tot DISC
    • We starten met een interactieve sessie waarin je meer leert over de DISC-methode en de betekenis van de verschillende kleuren.
  2. Persoonlijke kleurentest
    • Je maakt een DISC-test om jouw persoonlijke profiel te ontdekken. Dit helpt je te begrijpen welke kleur of combinatie van kleuren jouw gedrag het beste beschrijft.
  3. Praktische communicatietips
    • Ontdek hoe je jouw communicatie kunt verbeteren door rekening te houden met een ander. Je bent meer dan een kleur; het gaat om het gedrag dat JIJ laat zien.

Dagdeel 2: Teamdynamiek met DISC

  1. DISC-profiel in een teamwiel
    • We plaatsen het DISC-profiel van elk teamlid in een teamwiel. Dit geeft inzicht in de teamdynamiek en de verdeling van de verschillende voorkeuren binnen het team.
  2. Vergelijking en analyse
    • We onderzoeken waar de teamleden op elkaar lijken en waar de verschillen zitten. Dit helpt te begrijpen hoe het team samenwerkt en hoe de communicatie verloopt.
  3. Stress en gedrag
    • We bespreken hoe het team functioneert onder stress en wat de impact is van de verschillende DISC-profielen.
  4. Oefeningen en simulaties
    • Door middel van praktische oefeningen testen we ons begrip van de DISC-methode en passen we deze toe om de samenwerking en communicatie binnen het team te verbeteren.

Voor teams is deze workshop uit te breiden naar een tweedaagse workshop, gecombineerd met ervaringsleren. Eventueel op locatie met overnachting.